×
Meny

Kjøp av Kitesurfing utstyr

Det viktigste utstyret i kitesurfing vil være kiteboard og selve dragen. Her finner du nyttig informasjon når du bestemmer deg for noen av disse.

1. Dragen

Drager varierer i form, størrelse og konstruksjon. Hovedtyper er Bow-drager, Delta-drager, C-drager og Hybrid drager. Hver av dem har spesifikke egenskaper og er derfor egnet for forskjellige forhold. Det er viktig at du undersøker vindforholdene der du planlegger å kitesurfing, siden vindstyrken er en avgjørende faktor for drager. For eksempel er større drager bedre for lavere vind, mens mindre er egnet for sterkere vind.

I tabellen under er det to termer som er ganske viktige å forklare og forstå siden de skaper en av de vesentlige forskjellene mellom de dragerne.

The bridle er et system av linjer som er festet til den fremre (ledende) kanten av dragen din. Disse linjene kan organiseres i en annen innstilling avhengig av dragen. Det ser ut som en edderkoppnett i forkanten av draken og samler seg i en linje som du forbinder med linjen fra baren. The bridle er i utgangspunktet et system som gir deg mulighet til å få mer kontroll over draken din, og spesielt kraft hos dragen. For eksempel har C-dragerne mer eksplosiv kraft en, noe som gjør at du kan utføre mer kraft-svinger og loops, men krever også mer avanserte ferdigheter å håndtere.

The bridle er da et system som gir en større grad av depower enn C-kiteformen. Å depower betyr at du gjør kiteen flattere, noe som resulterer i mindre overflate som rammer vinden, og dermed reduserer trekkraften.

2. Bar og lines

Mellom deg og dragen må du ha baren og linjene for å kontrollere dragen. Du må bruke en drage sele som du kobler til 'chicken loop' på baren. På den måten kobler du også til linjene. Når du har gjort alt dette, får du kontroll over baren, linjene ('rattet ditt') og dragen.

Baren og linjene hjelper deg med å styre dragen din, lage svinger, øke hastigheten eller redusere hastigheten. Det er mange variasjoner i forhold til baren og linjens oppsett, men en av de vanligste konfigurasjonene er 4 linje bar. I dette oppsettet kobles de to linjene i midten til forkanten gjennom avlastningssystemet. De to andre linjene, festet til begge ender av baren, koblet til de to vingespissene som hjelper deg med å styre dragen og gjøre avstengning og kraftoverføring mulig. Disse er normalt fargekodede og knyttede i samsvar med tippelinjene fra baren for å gjøre riktig tilkobling enkelt.

Hvis vi ser nærmere, kun på baren, er det mange konfigurasjoner også, avhengig av produsenten. Det vanligste skillet er 'over-the-bar trim system' og 'under-the-bar trim system'. I første omgang har du større bevegelsesfrihet, men det kan være litt vanskeligere å nå depower. I det andre oppsettet får du lettere tilgang siden depower er nærmere deg, men det kan være en mas for å oppnå.

Viktig å nevne her er at når du bestemmer deg for å endre linjene, bør du alltid sørge for å kjøpe riktig lengde for din spesifikke drage modell fordi kortere / lengre linjer kan kompromittere kitekontrollen du er vant til.

3. Kiteboardet

En annen viktig del for kitesurfing er kiteboardet ditt. Som i mange andre brettsport er det noen hovedpoeng når det gjelder kiteboards:

  • Formen: Brettet kan enten være twin tip (symmetrisk foran og bak) eller retningsbestemt (surfbrett). I tillegg kan du ha en firkantet form eller rundere en. Firkantede former er gode når det gjelder kant, vind og pop, mens rundereformer er gode for carving og tillater jevnere landinger.
  • Rockeren: Rockeren er kurven til brettene dine fra spiss til hale. Jo mer rocker (jo mer buet brettet ditt er) jo bedre blir det. Imidlertid er flatere brett bedre for kanting.
  • Konkaven: Tilføying av konkav (kurve på brettet mellom sidekanter) gir glatthet til turen og gjør landinger mykere.
  • Finnen: Du kan velge å sufe din kiteboard, enten med finner eller fineløse. Hvis du legger til finner, må du huske at større finner gir deg mer stabilitet i hakkete farvann og edging og enklere oppvinds egenskaper. Mindre finner er bedre når det gjelder gliding jevnt gjennom vannoverflaten.
  • Størrelsen: De forskjellige merkene kommer med forskjellige størrelsesanbefalinger. Vanligvis avhenger størrelsen på brettet av vekten og ferdighetsnivået ditt. Brettet bør være stort nok til å støtte vekten og holde deg flytende mens den drives av dragen. For nybegynnere er det en god ide å gå for et litt større brett, siden det vil øke oppdrift. Senere kan du bevege deg mot et kortere brett når du føler deg mer komfortabel, og du har ferdigheter til å fly lett over vannet.

4. Er du nybegynner?

Hvis du er nybegynner innefor kitesurfing, husk på å:

  • Velg riktig drage for deg med en god depower
  • Få noe beskyttelsesutstyr (hjelm, sikkerhetskniv og kanskje en støtvest)
  • Ta et intro kurs i kitesurfing (Det er alltid godt å ha noen guidede økter)
  • Finn en kite kamerat, det er tryggere og morsommere å kite med en venn

KLAR Å FLY PÅ VANN? Skaff deg DItt KITESURFing utstyr OG HUSK Å sjekk ut VINDen!

Produkter

SkatePro