×
Meny

Roller Derby Skating

Hva er roller derby?

Roller derby er en morsom og fysisk sport hvor målet er å skate rundt en innendørs bane , hvor to lag kjemper om å ha den kjappeste poengsankeren og de beste blokkerne. Roller derby ble oppfunnet på 1930-tallet av Leo Seltzer, og selv om det er mest populært i USA så spilles det i hele verden. Sporten er kjent for sin inkludering og høye antall kvinnelige utøvere. De aller fleste kampene spilles på flate, ovale baner framfor baner med innad helning.

Roller derby spillere bruker skøyter med fire hjul som er veldig like de klassiske rulleskøytene. Hver enkelt spiller velger sitt eget navn som fungerer som deres alter ego under kamper. Videre så er spillerne kjent for å gjøre sin egen drakt unik, bl.a ofte ved å bruke sterk sminke, ansiktsmaling eller fishnetstrømper.

Derby skating er kjent for å være en veldig fysisk aktivitet hvor beskyttelsesutstyr er påkrevd. På tross av sin fysiske natur, så finnes roller derby ligaer i alle aldre, til og med ned på juniornivå.

Hvordan spilles roller derby?

Roller derby er en rask, fullkontaktssport som spilles mellom to lag bestående av fem spillere. En rollerderbykamp refereres ofte til som en "bout" på engelsk, eller en kamp på norsk. Hver kamp består av to runder på 30 minutter, som foregår i "jams" på to minutter hver.

Begge lag velger en jammer, som kjennetegnes med stjernen de har på hjelmen. Resten av laget kalles blockers, og deres ansvar er å stoppe jammeren fra å komme seg rundt banen. Jammeren sitt mål er å komme seg forbi motstanderlaget sine blockers, ta en runde rundt den resterende delen av banen, og dermed score poeng.

Hvordan kan man starte med roller derby?

Du kan starte med roller derby på normale retro rulleskøyter, men det er sterkt anbefalt å skaffe seg noen robuste derbyskøyter. Det neste steget er å finne en lokal derby klubb i nærheten av deg. Ettersom det er en veldig fysisk krevende sport er det viktig å huske beskyttelse, tannbeskyttelse og crash pants.

SkatePro
Persondatapolitikk Informasjonskapsler Handelsbetingelser