×
MENY

Langrennstaver

  Filter
Merker
Lengde

Godt å vite

Forskjellige skistaver for klassisk, skate og backcountry

Langrennsstaver er laget av ulike typer materialer. Langrennstaver for nybegynnere er ofte laget av aluminium, mens de dyrere langrennsstaver inneholder varierende mengder karbon. Fordelen med langrennsstaver i karbon, er at stavene blir stivere og dermed gir din gli mer energi. Videre er ski poler laget av karbon vanligvis lettere i vekt enn aluminiumspoler.

Lengden på langrenn stavene kan også variere avhengig av hovedformålet. Stavene for klassisk langrenn er vanligvis litt kortere sammenlignet med staver for skøyting i langrenn. Ski staver for klassisk ski bør være rundt 30 cm kortere enn din egen høyde, mens de skal være rundt 15-20 cm kortere for staver til skøyting.

Hvis du er skiløper utenfor løypa, anbefaler vi at du velger et par ski staver med brede trinser. Årsaken til dette er ganske enkelt. Når du utforsker villmarka, vil du at ski trinsene er klare til å møte den dypere snøen, da de små trinsene er mer egnet for preparerte forhold som vi kjenner fra det klassiske langrenn.

Buet staver for høyere fart

En annen ting du kan vurdere når du kjøper et par ski staver er om du vil at de skal være rette eller buet. Buet skistaver i langrenn er et relativt nytt konsept, og ifølge produsentens tester har det vist seg at buede skistastaver leverer nesten 20% mer fremdriftskraft ved hvert rykk.

Exel har sitt flaggskip, den buede modell, X-Curve X-HMC 100. Dette er et high-end sett med ski staver, men Exel leverer også et sett med buede staver for den uformelle skiløperen, som kan være på et budsjett som passer alle. Hvis det er tilfelle for deg, ta en titt på X-Curve X-70 Cross Country.

Du kan merke forskjellen i de beste stavene

Som du kanskje legger merke til er skistaver veldig forskjellige i pris. Vi har ski staver for med priser rundt hundrelappen , men samtidig finnes det skistaver som koster 20 ganger mer enn dette.

En positiv ting om et par billigere staver er at de ofte er veldig holdbare. Aluminiumen gjør dem nesten umulige å knekke. Ulempen er vekten og mangelen av fleksibilitet. Staver fra 100-300 kr er perfekte for skiløpere med liten eller minimum erfaring.

Når prisen går opp, går også kvaliteten på materialene opp. De dyreste stavene er ofte laget av karbon som gir deg bedre kraftoverføring enn standard aluminiumstaver gjør.Dyre staver gir hva noen beskriver som en vakker sving. Noen beskriver det som å utvikle en smak for dyre vin - du vil ikke gi det opp når du prøver det.