×
Meny

Skøyter

Godt å vite

Skøyter for nettopp din skøytedisiplin

Vi har mange forskjellige typer skøyter her hos SkatePro, som b.la. kunstløpskøyter, barneskøyter, skøyter for fritidsbruk og høykvalitets hockeyskøyter egnet for klubbnivå. Du finner dem under de spesifikke kategoriene hvor du også kan lese mer om dem.

Skøyter for innendørs, skøyter for utendørs

Et par gode skøyter er en god investering ettersom de egner seg for flere ulike skøyteidretter hvis du passer godt på dem - da vil du i så fall kunne nyte dem i flere år. På vinteren kan skøyter brukes på trygge frosne innsjøer, mens når det blir varmere i været, kan de brukes innendørs i ishallen.

Verdt å vite som skøyter - støvel og skøyteblad

Ettersom skøyter ikke har bremser, må skøytebladet kunne brukes til både bremsing og fart. Hvis skøytebladet er slipt veldig skarpt, vil du kunne gå veldig raskt samt gjøre lynraske nedbremsinger. De fleste blad i dag er laget av stål, dette er for å bevare skøytens glideegenskaper, det er derfor viktig at bladet blir slipt ordentlig og regelmessig. Hvis det gjøres en feil, eller gjøres altfor ofte - kan dette svekke kvaliteten.

Tidligere var det sånn at når man ville skøyte, spennet man bare et blad på hver av skoene eller støvlene sine. Men i dag vet vi at støvelen også er en viktig faktor for å få en god skøyte. Støvlene er tilgjengelige med både mer eller mindre ankelstøtte. Og akkurat som med støvlene til rulleskøyter, betyr mer støtte, mindre fleksibilitet - og omvendt. Skøyter er tilgjengelige med ekstra foring, laget i et vannavisende materiale slik at føttene kan holde seg varme og tørre under skøyteøktene.

Historien bak skøyter

Skøyter fra bruk på isen er en meget gammel oppfinnelse. Man mener at de ble oppfunnet i Finland av folkesalg som hadde bruk for å reise lange distanser over isen. Den gangen var det kun en dyreknokkel som var slipt til og festet under føttene som utgjorde et skøytepar. Siden disse gamle dagene, har skøyter utviklet seg en god del - men konseptet og teknikken er fortsatt den samme som den gang.

Skøyter på isen som sport ble raskt utbredt i Europa av overklassen, men samtidig har det alltid vært en aktivitet knyttet til alle samfunnsklasser. For når det ble vinter og innsjøene frøs til, samlet både gamle og unge, rike og fattige seg for å stå på skøyter utpå isen. Og på 1500-tallet kom de første skøytene med jernramme, dermed var starten på en ny generasjon av skøyter oppfunnet og i gang.

Skøyter for bruk utpå isen er forgjengeren til rulleskøyter, de er begge veldig distinktive i sitt utseendet og selvsagt lett å se hvilke som er til isen, og hvilke som er til asfalten - men igjen, teknikken og konseptet er nesten den samme.

For en rimelig pris kan SkatePro slipe dine skøyter.

Se vår; Guide for kjøp av skøyter - for tips om hvordan du velger riktig størrelse og modell.

SkatePro
Persondatapolitikk Informasjonskapsler Handelsbetingelser