×
Meny

Kompatibilitet av Bindinger til Langrenn og Rulleski

Når du kjøper utstyr for langrenn og rulleski er det viktig at du er klar over om fottøy og bindinger er kompatible med hverandre. Siden man bruker mye av det samme utstyret, og det er de samme produsenter som lager utstyr for både langrenn og rulleski, kan du bruke denne guide til å finne kompatibelt utstyr for begge kategorier - langrennutstyr og rulleskiutstyr.

Forskjellige standarder - NNN, SNS og Prolink

Det er to produsenter som definerer standarden for skisko, skistøvler, og bindinger for rulleski og langrenn. Det er Rottefella (Norge) og Salomon (Frankrike).

Rottefella

Rottefella kaller sitt system NNN, som står for New Nordic Norm. Dette systemet finnes henholdsvis ved støvelsålen og bindingene. Rottefella lager selv bindinger, men lager ikke hele støvler selv, bare yttersåler som skiprodusenter bruker på sine støvler. Andre langrenn produsenter bruker NNN til sine støvler, for eksempel, Rossignol, Madshus, Alpina, Alfa, Yoko, Fischer og Peltonen.

På bindingen får noen av disse merker printet sitt eget navn på, slik at en Rottefella NNN binding f.eks., vil hete Fischer NNN.

Hva er Rottefella NIS? - Les mer i avsnittet "Hva er Rottefella NIS?", som du finner lenger ned i denne guiden.

Salomon

Salomon er kjent for deres SNS-system, som står for (Salomon Nordic System). Salomon SNS er både binding og støvel. I tillegg har de i 2016 lansert et nytt bindingsystem, som de kaller Prolink.

SNS system er tilgjengelig for henholdsvis klassisk og skøyte stil. Forskjellen mellom disse er at bindingene til skøyte ski har en ekstra gripende arm som gir ekstra vridningsstabilitet når man sparker ut til siden. Denne fjærbelastede gripearm er koblet til en ekstra metallpinne, som sitter under foten på yttersålen av støvelen. SNS skøytestøvler har derfor to metallpinner som går inn i bindingen - en foran og en under foten.

I motsetning til dette, er SNS-systemet for klassisk kun utstyrt med en metallpinne på støvelen, og klassiske SNS bindinger har ikke en gripearm.

Salomon kom med et annet binding-, og støvelsystem i 2016 kalt Prolink. Dette systemet er unikt i den forstand at man kan bruke støvler som har Prolink og NNN yttersåle som Alpina, Fischer, Rossignol, Madshus, Alfa og Salomon Prolink. Systemet kombinerer alle disse bindinger og støvler fra Salomon med Rottefella NNN yttersåle og Rottefella NNN støvler.

Det er viktig å merke seg at Salomon Prolink IKKE passer Salomon SNS-systemet. Dermed kan man ikke kjøpe en Salomon SNS langrennskistøvel og få den til å passe i en Salomon Prolink bindingen.

Bindinger og kombi-støvler

Bindinger til kombi-støvler følger de overnevnte standarder og informasjon. Hvis det er en Salomon SNS kobi støvel, vil den ha to metallpinner så den passer med SNS skøyte bindinger, men de vil også passe den klassiske SNS binding, som har et spor der metallpinnen er under foten.

Hva er forskjellen mellom NNN og SNS?

Selv om SNS og NNN ved første øyekast kan se like ut, er det forskjeller. Prøver du for eksempel å bruke en SNS støvel på en NNN binding, vil du finne ut at bredden på lukkemekanismen og bredden på metallpinnen er forskjellige, og du kan ikke få utstyret til å passe sammen. Rottefella NNN er et bredere system enn Salomon SNS.

Hva Rottefella NIS?

Rottefella har videreutviklet den måte man binder Rottefella NNN bindinger til skiene på. Dette systemet, som ofte er innstillbar i tre hakk frem og tilbake, kalles NIS - som står for Nordic Integrated System. NIS er en plate som er enten ferdigmontert på langrennski, rulleski, eller en plate som kan ettermonteres. Når denne platen er montert, kan du med en NIS nøkkel klikke bindingen på plass. Monterer man selv platen, gjøres det ofte med skruer, og lim i skruehullene.

En NIS plate kan ikke brukes med Salomon SNS bindinger eller Salomon Prolink bindinger.

Kompatibelt utstyr til Fjellski / Backcountry

Foruten de ovennevnte gjør både Rottefella og Salomon bindinger for backcountry ski - også kalt fjellski. De kalles generelt for Rottefella BC og Salomon BC. Disse bindinger er krafitgere og passer derfor kun med Rottefella BC støvler og Salomon BC støvler. Disse har en bredere metallpinne foran, og av den grunn har også bindingene en bredere lukkemekanisme.

Produkter

SkatePro
Persondatapolitikk Informasjonskapsler Handelsbetingelser