MENY
×

Skateboard Trucks Guide

Skateboard trucks har stor innvirkning på hvordan ditt skateboard kjører, svinger, og hvordan du kan utføre triks. Denne guide til skateboard trucks vil hjelpe deg å lære om trucks, samt de enkelte delene og lære hvordan de påvirker din kjørestil.

Trucks er de T-formede dreieledd under boardet, som hjulene sitter fast på. Skateboard trucks sørger for å overføre dine bevegelser til boardet, slik at det reagerer som du ønsker. De riktige trucks gjør du og ditt board kan gi bedre resultater.

Er du nybegynner kan det være lurt å velge et komplett skateboard, der trucks allerede er montert. Er du likevel på jakt etter separate skateboard trucks, er det viktig å fokusere på bredden på truksene. Har du litt mer erfaring med skateboard og ønsker å vite mer om dine trucks, kan du i denne guiden lese mer om hver del, mens du får tips om hvordan du kan skreddersy dem til din spesifikke kjørestil.

Truck bredde - hvilken størrelse bør du velge?

Det første du bør tenke på når du skal velger skateboard trucks, er om størrelsen passer til ditt board. Bredden på trucken inklusiv hjulene, skal være den samme bredde som decket. Dette gir optimal stabilitet på brettet. Dersom trucken er for bred, kan du komme til å treffe hjulene med skoene (shoe bite), og hvis den er for smal, blir skateboardet ustabilt.

Hvordan måler du skateboard trucks?

Trucks med hjul, skal passe med bredden på decket. Du kan måle dine trucks ved å måle bredden på enten hangeren eller decket. Hangeren er vanligvis målt uten aksel.

I utgangspunktet er det ikke nødvendig for deg å måle dine trucks siden størrelsen står under de enkelte produktsidene. Du kan også finne vår "Skateboard Truck Størrelsesguide" som oversiktlig illustrerer hvilken størrelse du trenger.

Truck profil - high, mid eller low trucks?

Du kan velge skateboard trucks i en lav, mid eller høy setup. Hvilken du velger, avhenger av din kjørestil.

  • Low trucks har en kortere kingpin og avstanden til bakken er derfor kortere. Dette betyr også at du skal bruke mindre hjul. Trucksene er også mer stabile, noe som gjør dette setup spesielt velegnet for triks.
  • Mid-level trucks er spesielt populært for park eller street skateboarding.
  • Høye trucks har en lengre kingpin og lengre avstand til bakken. Dette gjør disse trucksene spesielt godt egnet for carving eller cruising i byen når du skal presse boardet lenger ned og lage skarpere svinger. I forbindelse med høye trucks, brukes det oftere litt større hjul. Hvis du får wheel bites, kan det være fordelaktig å sette på riser pads.

Truck profilen, finner du i spesifikasjonene når du går inn på et produkt på nettsiden vår.

Riser pads - Juster truck høyden og unngå wheel bites

Risers eller riser pads er et par plater av plast eller gummi, som du kan sette mellom decket og baseplate for å øke avstanden mellom boardet og hjulene. Ved å legge til ett eller flere riser pads, blir dine trucks høyere for å unngå wheel bites. Wheel bites oppstår når boardet og hjulene treffer hverandre. Det kan virkelig forstyrre din skating og til slutt ødelegger ditt skateboard. Du kan også bruke risers for å dempe vibrasjoner, og gir deg et mer behagelig cruise.

Riser pads er ikke en nødvendig del av dine trucks, men kan kjøpes etter behov. De er tilgjengelige i forskjellige designs og farger, og er vanligvis ganske billig tilbehør.

Dyre eller billige trucks? - Velg kjente merker

Siden dine trucks mest sannsynlig varer lenger enn ditt skateboard deck og hjul, kan det lønne seg å investere litt ekstra og kjøpe trucks fra kjente merker istedenfor å spare penger på no-name budsjett-trucks. Kvaliteten er vanligvis bedre, og du kan dra nytte av dem lenger. Samtidig er de mer fleksible, noe som betyr at du kan styre ditt skateboard enklere og mer nøyaktig. Du vil også ha større mulighet til å skreddersy din setup slik at det passer bedre til din kjørestil.

Tunge eller lette skateboard trucks?

Tunge skateboard trucks er ofte lettere å grinde på siden det er mer vekt, men det kan også være vanskelig å løfte/poppe skateboardet høyt opp i luften. Derfor er det viktig å vurdere om det skal være tunge eller lette. Om du ikke så stor, anbefaler vi lette skateboard trucker, spesielt hvis du ønsker å gjøre triks som involverer hopping. Er du derimot stor og har rikelig med kraft til å sparke skateboardet opp, kan tyngre trucks noen ganger være en fordel.

Hvilke deler består en truck av?

En skateboard truck består av flere deler, som bushings, kingpin, baseplate, hangeren og aksel/hjulbolt. I denne seksjonen kan du lese om hver del for å forstå hvordan de påvirker ditt skateboard.

Kingpin

Kingpinnen er en vesentlig del av trucken, siden den sitter på innsiden av truckgummiet og holder alle deler på plass. Hvis den knekker, kan den byttes ut, slik at du slipper å kjøpe nye trucks.

Kingpinnen er det eneste punktet på trucksen, hvor du kan regulere hvor fast eller løs boardet skal dreie. Når du til slutt har fått en god følelse på boardet, prøv å eksperimentere mer med innstillingene:

  • For skarpere svinger, løsne kingpinnen.
  • For et mer stabilt board, stramme kingpinnen.

Hvis du kjøper et skateboard med normalt oppsett (komplett skateboard), vil det vanligvis ikke være noen grunn til å spenne/løsne kingpinnen da den i utgangspunktet er stilt inn til nybegynner bruk.

Bushings / Truckgummi

Bushings er de sirkulære ringene av polyuretan som ligger rundt kingpinbolten på trucken. De fungerer som en slags fjær/pute som overfører trykket fra føttene til trucksene, slik at du kan rotere. Hardheten er avgjørende for hvor mye boardet kan dreie:

  • Harde bushings er egnet for triks, siden de gjør trucken mer stiv og stabil, noe som gjør det lettere å holde balansen ved landing. På den annen side vil det kreve mer for å få skateboardet til å dreie.
  • Myke bushings er egnet for cruising og carving hvor man gjør skarpe svinger. De reagerer raskt på press fra føttene, som er overført til truckgummiet og videre til trucken.

Baseplate

Baseplate er den flate metalldelen, som sitter direkte montert på decket. Det er det punkt hvor kingpin og hangeren møtes på skateboardet. Baseplaten har en stor størrelse for å gi en jevn vektfordeling. Dette betyr at vekten blir fordelt over hele trucken, noe som resulterer i mer stabilitet og samtidig som at slag boardet får fra landinger også blir jevnt fordelt i stedet for å belaste samme sted hver gang. Dette gjør at hele setuppet er holdbart.

Sentrer bunnplaten så mye som mulig hvis du selv monterer dine skateboard trucker. Dersom den sitter skeivt vil skateboard nemlig svinge til en side konstant. De fleste deck har typisk allerede hull for baseplaten, slik at du ikke trenger å tenke på å sentre dem selv. Kjøper du et komplett skateboard, er bunnplaten og resten av trucken allerede montert og klar til bruk.

Hjulbolt

Hjulbolten går rett igjennom hangeren og er den delen som hjulene er festet på. Etter langvarig bruk, kan det hende at hjulbolten nesten begynner å gli til en side. Dette betyr at det ene hjulet blir løsere og det andre mer stramt. Hvis dette skjer, kan hjulbolten settes tilbake på plass ved å lett tappe det på plass med en hammer. Men skjer dette mer enn et par ganger, vil metallet bli mykt. Vi anbefaler derfor at du kjøper nye trucks så du slipper å gjøre banke det på plass ofte.

Se vårt utvalg av skateboard trucks, som du finner i forskjellige designs, merker og ulike skatenivåer.

Kontakt oss gjerne for ytterligere råd hvis du fortsatt er i tvil. Vår kundeservice er alltid klar til å hjelpe deg :-)

Populære produkter