×
Meny

Guide til Kjøp av Hockeykølle

Når du skal kjøpe en ny hockeykølle eller rullehockey kølle, er det viktig at du velger en som passer ditt nivå, din høyde og din spillestil. Hockeykøller er tilgjengelig i både tre og komposittmaterialer, og med forskjellig flex. I denne guiden, hjelper vi deg å finne den riktige kølle.

Hockeykøller er en naturlig forlengelse av armen din når du spiller ishockey, rullehockey eller street hockey. Derfor er det viktig at du ikke bare kjøper den første og beste kølle du finner. Flere faktorer er på spill, når du skal finne en hockeykølle som passer perfekt til deg og dine behov. Det viktigste er at du tar noen overveielser rundt hvilket materiale,fleksibilitet, din høyde i forhold til kølla, og om du fører pucken til venstre eller høyre.

Kølle for ishockey eller rullehockey?

Metoden for hvordan du finner den riktige størrelse kølle til deg, er den samme enten du spiller ishockey eller rullehockey. Du kan imidlertid ikke bruke samme kølle for både ishockey og rullehockey. Noen køller er bedre egnet til å spille enten den ene eller den andre typen hockey. Tradisjonelt sett, er tre bedre for rulle hockey, fordi de er mer holdbare og tyngre. Men du kan selvfølgelig bruke køller laget av både tre og komposittmateriale. Kjøper du derimot en hockeykølle og bruker den til rullehockey, forkortes bladets levetid kraftig på grunn avhurtigere slitasje av bladet.

Skaft type - tre eller kompositt

Ishockeykøller og rullehockeykøller er enten laget av tre eller komposittmaterialer. Kompositt betyr at det er sammensatt av flere forskjellige typer materialer.

 • Køller med treskaft er billigst, men når bladet er slitt, må hele køllen byttes ut. Treskaft er vanligvis også tyngre og stivere enn de laget av komposittmaterialer.
 • På skaft av komposittmaterialer (aluminium, grafitt, karbonfiber, kevlar eller titan), kan du bytte bladet uten å skifte hele køen. Prisen er noe dyrere enn trekøller, men er til gjengjeld mer holdbare og lettere i vekt.

Lengde - finn din stavlengde

Lengden av staven måles uten bladet. I det følgende avsnitt (Størrelse) kan du se hvilke standardmål som eksisterer.

Finn din stavlengde ved hjelp av disse to trinn:

 1. Holder armen ned langs kroppen og ta enden av staven i hånd mens du har skøytene på. Bøy litt på albueleddet mens du holder armen inntil kroppen. Hvis spissen av bladet peker litt oppover, passer lengden.
 2. Holde hockeykøllen loddrett mot brystet, slik at bladet rører ved gulvet, og den andre ende pekende oppover mot haken.
  • Med skøyter på: Enden av køllen må ikke gå opp til haken.
  • Uten skøyter på: Enden av køllen må ikke gå opp til nesetippen.

Kort vs. lang hockey stick

En kort hockeykølle gir bedre kontroll, mens en lengre stav tillater hardere skudd og større rekkevidde. Mange offensive spillere foretrekker derfor ofte en kortere stang, mens mange forsvarere foretrekker en litt lengre stang.

Tips: Har du funnet en hockeykølle med trehåndtak som er for lang, kan du sage en liten del av den øverste enden av, så lengden passer.

Størrelse

Det finnes både seniorkøller og juniorkøller.

 • Senior hockey kølle er laget for voksne spillere, som kan håndtere en hockeykølle, som er stivere, har en større blad, er tyngre og lengre. I gjennomsnitt har de en lengde på 140-158 cm (lengde av skaftet uten bladet).
 • Junior hockeykøller er tynnere og mindre, for å være lettere og gi mer fleksibilitet. En junior hockeykølle har en gjennomsnittlig lengde på 116-138 cm (lengden på skaftet uten bladet).

Flex – Hockeykøllens fleksibilitet og stivhet

Kølle flex betegner hvor fleksible eller stiv køllen er. Det er avgjørende for hvor mye kontroll du får over pucken, og hvor mye styrke du får bak ditt skudd. For flex gjelder at:

 • jo lavere flex tall, jo stivere er hockeykøllen.
 • jo høyere flex tall, jo mer fleksibel er hockeykøllen.

Ofte angis flexen fra medium stivhet (85) og opp til ekstra stivhet (opp til 110). Med høyere flex får du dessuten en tungere hockeykølle som gir deg mer kraft bak ditt skudd.

 • Nybegynnere anbefales en hockey kølle med medium flex for å få mer føling med køllen. Er køllen for stiv med en lav flex, mister du føling med pucken.
 • For større og sterkere spillere, anbefales en hockeykølle med lav flex, slik at du kan utnytte hockeykøllens hardhet for større slagstyrke.

Hvis du holder hockeykølle til venstre eller høyre?

Hockeykøller ha enten betegnelsen L eller R:

 • L - For hockeyspillere med blad på venstre side av kroppen.
 • R - For hockeyspillere med blad på høyre side av kroppen.

Hvorvidt du er venstre- eller høyrehendt påvirker ikke om du skal velge en venstre (L) eller høyre (R) hockeykølle. Venstre og høyre henviser til hvilken side av kroppen du primært fører pucken når du spiller.

For å være sikker, kan du ta tak i køllen med begge hender og stille deg som du normalt ville gjort hvis du skal skyte pucken.

 • Velg venstre (L), hvis du fører pucken på venstre side, holder høyre hånd på toppen av køllen og venstre hånd nærmest bladet.
 • Velg riktig (R) hvis du fører pucken på høyresiden, holder venstre hånd på toppen av køllen og høyre hånd nærmest bladet.

Hockeyblad

Bladet ved enden av hockeykøllen er vanligvis laget av tre, ofte forsterket med andre materialer som for eksempel plast, glassfiber eller karbonfiber. Blad spesielt for rullehockey er vanligvis laget av en blanding av tre / plast / glassfiber.

Se vårt utvalg av hockeykøller for ishockey og rullehockey.

Har du ytterligere spørsmål, så kontakt oss endelig.

SkatePro