Vintersalg
Vintersalg   -  BRUK DENNE KODEN WINTER10  -  Klikk her
×
Meny

Guide til kjøp av Langrennstaver

Din høyde er det viktigste parameter når du skal finne de riktige langrennstaver til deg. Du skal også velge utfra om du går klassisk, skate/skøyte-, eller backcountry. Langrennstaver har også forskjellig stivhet, som du også bør ta i betraktning. Lær hvordan du finner de rette skistaver til deg i denne guide.

Langrennstaver gir deg fremdrift og balanse i ditt skiløp. Men hvilken type langrennstil du ønsker å følge, har stor betydning for ditt valg av staver. I de forskjellige former for skiløp er det faktorer som fleksibilitet, hastighet og terreng som spiller inn i fremstillingen av stavene. I følgende guide, leder vi deg til de helt riktige langrennstaver.

Lengde på Langrennstav

Når du velger en skistav til langrenn, skal du velge en stav utfra din høyde og den stilen du vil bruke skistaven til:

  • Klassisk ski: 30 cm kortere enn din høyde (ved konkurranser er det maksimalt tillatte lengde: personhøyde x 0,83)
  • Skøyte ski: 20 cm kortere enn din høyde
  • Backcountry: Velg en justerbar skistav med stor trinse

Materiale og stivhet

Langrennstaver er laget av enten glassfiber, karbon eller en kombinasjon av begge. I tillegg, er noen modeller også laget av aluminium - disse er ofte til backcountry. Andelen av karbon er avgjørende for hvor stiv skistaven er. En skistav består av 100% carbon er derfor stivere enn en stav som består av 50% karbon og 50% glassfiber. Stavens stivhet har betyndning for vekten av staven (se neste avsnitt).

Vekt

Når det gjelder vekt, spiller langrennstavens stivhet en betydelig rolle - jo stivere skistavene er, jo lettere i vekt er de. Jo lettere skistaver du går med, desto færre krefter skal du bruke på å føre armene frem og tilbake etter hvert stavtak. Med andre ord:

  • Går du hurtig og har bruk for det beste utstyr, skal du ha en stiv og lett langrennstav.
  • Går du på skitur i rolig tempo, hvor det legges mer vekt på naturopplevelsen enn på fart og trening, er det tilstrekkelig med en mykere langrennstave.

Kraftoverførsel

For mest mulig kraftoverførsel bør du velge stive langrennstaver. På den måte får du omsatt dine anstrengelser til maksimal hastighet i sporet. Med myke langrennstaver får du ikke overført like mye kraft. Til gjengjeld er en mykere stav mer skånsom for armene og leddene, over lengre avstander. Sliter du med svake albueledd, kan du med fordel velge mykere staver, særlig til rulleski.

Langrennstaver for backcountry

Skal du ha langrennstaver til backcountry, velg en stav med stor trinse. På den måten får du en større trykkflate mot den løse snøen som er utenfor preparerte løyper. I tillegg er det godt å velge en justerbar skistav, da du vil bruke den for eksempel i ulike lengder på venstre og høyre stav når du går i skråninger og bakker.

Produkter

SkatePro
Persondatapolitikk Informasjonskapsler Handelsbetingelser