Jul
Bestill innen 16. des.  -  Les mer
×
Meny

Kjøp av rulleski

Her kan du kunne lese litt om det ulike tilbehør du behøver for å få en god tur på dine rulleski.

Det er viktig at man velger sine rulleski med omhu, og det er nettopp derfor vi anbefaler at du leser igjennom vår guide før du kjøper rulleski. Det er mange ulike faktorer som spiller inn når du skal velge et par gode rulleski.

Begynner guide til rulleski

Det første du bør være oppmerksom på når du skal begynne å stå på rulleski, er om du liker skøyting eller klassisk stil best og hvilket underlag du tenker å rulle på. Mange nybegynnere velger en klassisk rulleski på grunn av større hjul bredde som gir bedre balanse. Overnevnte definerer hvilken ramme som passer best til den stilen du ønsker å kjøre.

Rammer

Når du velger hvilken ramme som passer best til dine behov, bør du vite hvilken overflate du kommer til å kjøre primært på. En lav ramme gir deg bedre balanse, siden du er nærmere bakken og er derfor best egnet for asfalt og solide overflater generelt. Den høye rammen er godt egnet til å kjøre på grusstier og generelt løst underlag, men til gjengjeld kan den høyere ramme sette balansen på prøve, siden du står ekstra høyt oppe og derfor må bruke mer energi på å balansere.

Det finnes ulike typer ramme materiale å velge mellom, og alle har sine fordeler.

Fiberglass: Gir en dempende følelse som gir en behagelig kjøretur uten for mange humper og risting i føttene.
Tre: Er meget fleksibelt, slik at du ikke vil føle begrenset motorikk når du kjører. I tillegg gir det en mer ski-nær opplevelse.
Aluminium: Aluminium er veldig stiv og lett, og er derfor ideel for konkurranse.
Karbon: Er mykere enn aluminium, og er et lett materiale. Likevel har det stadig god torsionstivhet som gir god kraftoverføring.

Hjul

Det finnes flere forskjellige typer hjul, og det er viktig at du finner de hjul som passer din rutine og ruter. Som nybegynner, er det viktig hvilken hardhet du velger. Harde hjul gir en fordel på faste overflater som f.eks. asfalt, siden det vil tillate en mer konsentrert hastighet, siden det ikke vil være forstyrrelser i hjulets rytme. I motsetning til harde hjul, er myke hjul gunstig for deg som ønsker å kjøre på grovere underlag f.eks. grusstier. Myke hjul vil gjøre det lettere å absorbere småstein og lignende.

Det finnes ulike hjul materialer og det kan være en god idé å holde et øye med hvilke materialer som er brukt, da det kan gi ulike fordeler.

Rulleski støvler

Akkurat som med rulleski rammer, har utvalget av rulleskistøvler aldri vært større enn det er nå. Tidligere var det veldig vanlig å kun bruke sitt normale vinterutstyr, men i dag finnes det også sommer rulleskistøvler.

Fordelene med disse er at de ikke er så isolert som vinterstøvler, og er derfor betydelig mer komfortable å kjøre med når temperaturen er over 5-8 grader.

Når det gjelder rulleskistøvler, anbefaler vi ikke at du prøver å spare penger og/eller gjøre et kompromiss på pris. Billige sko er ofte veldig myke i sålen, noe som gir liten støtte og en dårligere passform. Det ville være veldig uheldig å få hele rulleski turen ødelagt fordi du kjøpte for smal eller for bred støvel!

Staver og spisser til rulleski

Når du velger en stav skal du sørge for at du ikke velger en stav som er for myk for deg i forhold til din lengde, nivå og hva du ønsker å bruke staven til. Er du nybegynner eller litt erfaren, bør du velge en mykere stav, siden den gir mer komfort når du går. Er du veldig erfaren og deltar i konkurranser, hvor hvert enkelt sekund teller, er det en fordel å velge en stiv stav (f.eks. 80-100% karbon) siden en stivere stav gir bedre kraftoverføring. Du skal dog være oppmerksom på at det skal mindre til for at disse knekker i forhold til staver med mindre karbon. Det er derfor en fordel å oppbevare og transportere stivere staver i en skibag - siden man må behandle dem pent og ikke bare kaste dem inn i skiboksen på bilden.

Å finne den riktige staven har også mye å gjøre med både din høyde og rulleski-stil.

Klassisk

Hvis du kjører klassisk stil skal staven være ca. 30cm kortere enn høyden din. Vær imidlertid oppmerksom på at rammen og støvlene gir noe ekstra høyde, så det må tas i betraktning til dine mål.

Skating

Hvis du skøyter, bør staven være rundt 15 cm kortere enn din høyde. Du bør være oppmerksom på at rammen og støvlene gir noe ekstra høyde, så det er viktig å huske på når du måler.

Dette er kun anbefalinger, og det kan være du bedre liker lengre eller kortere staver, alt etter dine egne preferanser.

Spisser

Du vil over tid slite stavspissene ned på dine rulleskistaver. Du kan bruke en diamantfil for å slipe dem skarpe igjen. Vil du på et tidspunkt erstatte dine slitte stavspisser, finnes det nye spisser med forskjellige diameter. Finn den riktige diameter ved å måle diameteren på staven rett over der stavspissen slutter.

Se videoen her for guide til utskifting av stavspisser:

Håndtak og stropper

Det finnes forskjellige modeller av håndtak og stropper til disse. Det er viktig at du enkelt og lett kan kontrollere stavent pendelbevegelse via dine stropper. Mange håndtak har grep med kork i, for å sikre en god og komfortabel kontroll. Stroppene finnes i forskjellige utgaver - eksempelvis med borrelåslukning eller boalukning.

Over tid vil du slite ut dine håndtak og derfor er det godt at å vite at det er lett å bytte ut disse.

Se i denne video hvordan skifter håndtak på dine rulleski staver samt langrennstaver:

Videre: For din egen sikkerhets skyld bør du sette noen reflekstriper på dine staver, så du er lett synlig i trafikken. Siden stavene er de mest bevegelige deler når du går på rulleski, er det også de som gir mest oppmerksomhet på en mørk sykkelsti eller vei. Du kan selvfølgelig også bruke hjelm når du går på rulleski, siden man kan komme opp i hastigheter opptil 30 km/t. Flere av våre staver har innebygget reflekser som du kan lese om i produkt teksten.

Har du flere spørsmål?
Vi er klare for å hjelpe deg i ditt valg av rulleskiutstyr - Hvis du fortsatt har spørsmål eller er usikker på hva du skal kjøpe, er du alltid velkommen til å kontakte oss.

Produkter

SkatePro
Persondatapolitikk Informasjonskapsler Handelsbetingelser