×
Meny

Guide til kjøp av roller derby skates

Forbereder du deg til "minimumskunnskap" testen? Eller er du ute etter dine første derby skøyter? Uansett hva, bør du ta hensyn til størrelse og velge hjul som passer til bruken; gulvtype og brukerens vekt. Vi hjelper deg å finne ut hva du skal se etter før du kjøper nye rollerderby skøyter.

Se denne videoen for å få en rask oversikt over det viktigste du bør vite før ditt første kjøp av roller derby skøyter (videoen er på Engelsk).

Roller derby er en innendørs kontaktsport og sosial lagidrett, der det viktigste tilbehøret er skøytene. Å ha de rette rollerderby skøytene er en nødvendighet for å få bevegeligheten som kreves for å optimalisere din ytelse. Jo mer erfaring du får med tiden, jo lettere blir det for deg å finne dine personlige preferanser.

Hjul - Bestemt utifra gulv, hardhet og bruker

I roller derby bruker du alltid innendørs hjul når du spiller innendørs. Hvis du ønsker å spille utendørs, bør du selvfølgelig bruke utendørs hjul. Gode ​​hjul er avgjørende for din prestasjon, og handler om å finne balansen mellom underlag, hjul og deg som spiller.

 • For glatt gulv anbefaler vi en hjulhardhet på 88-92A. Mykere hjul gir deg bedre grep for å unngå å gli.

 • For gulv med godt grep, anbefaler vi en hjulhardhet på 93-99A. I idrettshaller brukes vanligvis 92-95A, som er en god all-round hjulhardhet.

Såvidt brukerens vekt angår:

 • Jo mer du veier, jo hardere bør hjulet være.

 • Jo mindre du veier, jp mykere hjul bør du velge

Det kan være en god idé å låne noen hjul fra dine lagkamerater hvis du er i tvil om hva du bør velge.

Kulelager

I roller derby har kulelager så stor innvirkning på ditt valg av derby skøyter, og de vil naturligvis vare lenger når du spiller innendørs.

Kulelager påvirker hvor godt hjulet spinner. Jo høyere presisjon kulelageret har, jo lettere vil det rulle, noe som fører til høyere hastigheter. Presisjonsnivå er angitt ved forskjellige skalaer. På SkatePro bruker vi normalt ABEC skalaen til samme med et nummer, f.eks. ABEC 7, og jo høyere tall, jo høyere presisjon. Vi anbefaler imidlertid at du kjøper fra et anerkjent merke i stedet for å kun fokusere på ABEC-tallet, siden det er for eksempel mulig at et ABEC 7 kulelager er raskere enn ABEC 9- ABEC sier også noe om hvor holdbare et kulelager er.

Hvis du ønsker å gå i detalj, kan du lese vår Kulelager guide her.

Plater - nylon vs. aluminium

Du kan velge mellom nylon og aluminiumsplater. Aluminium er foretrukket av mange derby spillere, men hvis du er en nybegynner, kan du også bruke nylon. Nylon plater er lette i vekt, men har en kortere levetid og tåler ikke så mye kroppsvekt som aluminium.

I det lange løp er det verdt å kjøpe aluminiumsplater, siden de er mer holdbare og responsive i forhold til nylon - viktige faktorer i en kontaktsport som derby, der platene er utsatt for mange harde støt og slag, vil du trenge skøyter som kan følge dine mange ulike bevegelser.

Trucks vinkel og cushions - for manøvrerbare rulleskøyter

Vinkelen på truckene har stor innvirkning på hvor manøvrerbare dine derby skøyter er. Den typiske truck vinkel er mellom 10-45 grader, men de kan komme i mange ulike vinkler.

 • En lavere vinkel gir mer retningsstabile skøyter.

 • En høyere vinkel gir mer manøvrerbare og livlige skøyter.

Putene/cushions som sitter på trucken bidrar også til hvor livlig dine derby skøyter er. Generelt leveres trucks med harde cushions fra produsenten. Harde cushions gjør rulleskøytene mer retningstabile, men mindre manøvrerbare. Men, du kan enkelt erstatte dem for mykere cushions for mer livlige skøyter som ikke bare reagerer bedre på dine bevegelser, men gjør det også lettere å svinge skarpt.

Cushions setup

Man skiller mellom to cushion typer: kjegle og tønne (cone & barrel). Fordelen med kjegler er at de gjør rulleskøytene mer livlig. Hvilke cushions du bør velge for ditt oppsett, avhenger av dine derby skøyter tillater.

Trucken er utstyrt med fire cushions - to tønner på toppen og to av ditt eget valg på bunnen - det kan være en blanding av tønner og kjegler. Hvordan du velger å sette dem sammen, påvirker rulleskøytene på forskjellige måter:

 • For et livlig rull, bedre dreieevner og en stabil bakdel - plassere en kjegle foran og en tønne bak.

 • For en enda mer levende skøyter - plassere en kjegle foran og bak.

Toe stop

For å bremse med derby skates brukes enten toe stop'en eller forskjellige bremseteknikker, siden de ikke er utstyrt med den tradisjonelle bremse som sitter på inline rulleskøyter

Husk å velge en non-marking toe stop for å unngå merker/streker på gulvet.

Kort vs. lang stamme

Tå stoppere er tilgjengelig med enten en kort eller lang stilk/stamme. Lengden påvirker hvor mye du må løfte foten når du går på tærne. Det er mulig å justere lengden etter dine personlige preferanser, men vanligvis gjelder at:

 • lange stilker brukes med større hjul.
 • korte stilker brukes med mindre hjul.

Tips: For å finne størrelsen på din toe stop, kan du plassere tre fingre mellom bakhjulet og overflaten. Når den bakre enden av rulleskøyten løftes med snuten pekende nedover.

Støvler

Det er viktig at dine roller derby skøyter passer godt på foten, noe som gir deg god kontroll og gjør at du kan bevege deg enkelt. Derby støvler har vanligvis en low-cut, men finnes også med high-cut. High-cut støvler gi mer ankelstøtte, men til gjengjeld er low-cut støvler lettere å manøvrere, noe som gjør det lettere å svinge skarpt - noe du trenger i roller derby. Med noen modeller kan du til og med varmeforme støvelen for enda bedre passform for dine føtter.

Størrelse

 • Velg samme størrelse som din skostørrelse eller gå en halv størrelse opp i henhold til tommelfingerregelen.
 • Husk alltid å lese vår størrelsesguide for hvert enkelt produkt på hjemmesiden.

Skøytene bør sitte så stramt som mulig, men ikke så hardt at det gjør vondt. Du vil oppleve større kontroll over rulleskøyter og dermed minimere risikoen for skader når du beveger ankelleddet i forskjellige vinkler, som du vil oppleve i en derbymatch.

Beskyttelsesutstyr

Siden derby er en kontaktsport, er det spesielt viktig at du bruker beskyttelseutstyr i høy kvalitet - det vil si holdbart utstyr som dekker et større område. Husk at du ved derby trenger beskyttelse NÅR du faller, ikke HVIS som på fitness skøyter.

Knærne er det viktigste å beskytte, siden de vil få en del slag. Vi anbefaler at du bruker håndleddsbeskyttere og hjelm, som er obligatorisk sammen med tannbeskytter - husk å beskytte ditt smil!

Sjekk vårt utvalg av derby skøyter.

Hvis du har spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss.

Produkter

SkatePro