MENY
×

Kjøp av Langrennsski

Denne guide til kjøp av langrennski forklarer forskjellen mellom de tre ulike typer langrenn og hva du skal se etter når du velger utstyr til langrenn.

Når du skal kjøpe nye eller dine første langrennsski, er det flere ting du skal vurdere. Først og fremst skal skiene passe din langrenn stil. Det er stor forskjell på langrennski til fjell (skigåing utenfor preparerte løyper) og til løp (f.eks Vasaloppet).

Langrennsski - Hva bør du se etter?

Det er avgjørende når du kjøper langrennsski, at du ser på skienes størrelse, vekt og grad av spenning, slik at du finner ski som passer din kropp og langrenn stil. Det er viktig at skiene passer din vekt i forhold til skienes lengde. Utover det, avhenger også langrennskienes vekt på din langrenn stil: Hvis du f.eks. trenger en ski til løp, bør det være en lettvektsski.

Langrenn - De 3 typer

Det finnes generelt tre typer langrennski.

Klassisk langrenn

Klassisk langrenn er typisk for preparerte løyper, og er konstruert for høy hastighet med et lett og slank design. Derfor er det spesielt viktig å velge et par ski med riktig spenning, for optimal hastighet og fraspark. Klassiske langrennsski er de mest vanlige langrennski og er ofte brukt i løp som Birkebeinern eller Vasaloppet.

Hvis du kjøper et par langrennsski med altfor hard spenning, vil du ikke være i stand til å presse skiene ned og festesonen vil derfor ikke komme i kontakt med snøen, noe som resulterer at du glir bakover.

Til sammenligning: Hvis du kjøper langrennsski med en svak spenning, vil du oppleve det motsatte. Du vil få et utrolig godt grep, men du vil oppleve en dårlig gli, fordi ski festesonen vil mest sannsynlig bli presset for mye og kontinuerlig ned i snøen. Dette understreker hvor viktig det er å finne en langrennski med riktig spenning.

Vi anbefaler at du velger en klassisk langrennski som er ca. 25 cm høyere enn deg selv.

Langrennski til Skøyting

Langrennsski til skøyting defineres ut fra deres lange gli sone. Denne typen langrenn er kjent for et langt gli og begrenset grep. Langrennsski til skøyting kommer også med et hardt spenn og et kortere skidesign, i forhold til klassiske langrennsski. Derfor er det igjen viktig å velge riktig spenn for en optimal opplevelse.

Langrenn til skøytestil kan sammenlignes med følelsen av stå på rulleskøyter.

Vi anbefaler at du velger en langrennski til skøyting som er tilsvarende din egen høyde.

Langrennski til fjellet

Langrennski til fjell er skapt med et bredt skidesign, noe som gjør dem perfekt for langrenn utenfor løyper og spor. På grunn av dette, er fjellski egnet for både myk og hard/isete snø.

Det brede skidesign sikrer at du ikke vil falle igjennom snøen siden din kroppsvekt er spredt over et større areale. På enkelte fjellski kan du montere skinnfeller, for å hindre at du glir baklengs. I tillegg er fjellski ofte designet med stålkanter, som gir et godt kantgrep på isete snø.

Akkurat som klassiske langrennski anbefaler vi at du velger en fjellski som er ca. 20cm høyere enn deg selv.

Klassiske Langrennsski har 3 soner

Klassiske Langrennsski har tre soner på undersiden av skien. Den midtre sonen kalles en festesone og er der du bruker festevoks. Denne festesonen gjør det mulig for deg å oppnå et kraftigere fraspark når sonen får grep på snøen. I tillegg til festesonen, har du bak-, og forside på skien, kjent som glidesoner. Disse sonene gjør det mulig for deg å oppnå gli og fart, ved hjelp av glidevoks.

Hvis du fortsatt er i tvil om hvilke langrennsski du bør velge, kan du gjerne kontakte oss.

Produkter

Populære produkter