MENY
×

Kjøp av Skisko

Før du kjøper langrennssko, er det viktig at du har vurdert i hvilken sammenheng du skal bruke dem. De stilles nemlig veldig forskjellige krav til skisko, avhengig av om det blir brukt til å gå fra hytte til hytte i Norge eller du skal sette rekord i Vasaloppet i Sverige.

Finn riktig størrelse

De fleste bruker en tykkere sokk i langrenn og derfor skal dine langrennsko være én halv til én hel størrelse større enn dine joggesko.

Match av bindinger og skisko

Det er viktig at dine skisko passer til din binding:

  • Solomon-, og Atomic-skisko passer sammen med Salomon SNS binding
  • Madshus-, Rossignol-, Fischer-, og alpina-langrennsko passer til NNN binding (NIS)

Langrennsko til Klassisk

Langrennsko i denne kategorien er designet for både erfarne og nybegynnere. For nybegynnere er det fokus på å holde føttene varme med en tykkere foring og at skiskoene gir støtte rundt hælen og anklene. Denne skisko-type er gode til den årlige vinterferie eller Vasaloppet for førstegangsløpere.

Langrennsko for de mer erfarne skiløpere i klassisk stil, er ofte lettere enn skisko for nybegynnere. Disse har blandt annet tynnere fôr, slik at støvlene ikke er så varm, men til gjengjeld er lettere og skapt med en stivere hælkappe, som gir enda større kraftoverføring.

Langrennsko til Skøyting

Langrennsko (og -ski) til skøytestil er designet annerledes utstyr enn klassisk stil. Grunnen til dette er at bevegelsesmønsteret er veldig forskjellig fra klassisk skiløp. Under skøyting belastes anklene betydelig mer. Derfor er skisko til skøyting laget med en stiv og høyere ankelstøtte som kan være laget av enten plast eller karbon.

I tillegg skiller skøyteskisko seg fra klassiske langrennsko med at de har en stivere såle. Dette betyr at du kan sparke fra med hele sålen, hvor du ved klassisk stil sparker fra med med forfoten. Med disse skisko får du mer kraft under hvert fraspark.

Langrennsko combi

Hvis du er glad i både skøyte og klassisk stil og klarer deg med ett par skisko eller trenger ankelstøtte til dine klassiske skisko, er kombi skisko den ideelle langrennsko for deg.

Combiskoen kombinerer klassiske skisko med skøyteskoen. Du vil få en skisko med solid ankelstøtte, noe som er bra for skøyting og holder anklene stabilt når du staker og sparker fra i diagonalgang. Samtidig er sålen myk som ved en skisko til klassiske stil, slik at du kan komme opp på framfoten ved diagonalgang. Dette er veldig vanskelig i en skøytesko.

Skisko til Rulleski

De fleste bruker sine langrennsko når de kjører på rulleski utenfor skisesongen, og det er helt greit. Hvis du har forsøkt denne løsningen, og føler at føttene blir for varme når du trener om sommeren, kan du kjøpe rulleskisko egnet til sommeren til NNN binding (NIS). Disse er lettere og bedre ventilert enn tradisjonelle skisko.

Vær oppmerksom på at skisko slites hurtigere ved rulleskibruk på grunn av grus og salt sliter på skoene, spesielt glidelåsen. Skoene holder altså ikke så lenge på asfalt / grusveier, slik tilfellet er i skisporet. For å forlenge levetiden på dine skisko, kan det være lurt å børste dem fri fra grus og skitt, for så å oppbevare dem på et tørt sted når de ikke er i bruk.

Populære produkter