×
Meny

Når du kjøper et SUP brett

SUP, står for "stand-up padling", og er en av de raskest voksende vannsportene. Hvis du ønsker å få et brett selv, er det noen ting å vurdere. Du kan finne informasjon både om solide SUP-plater og oppblåsbare SUP her.

1.Typer av SUP brett

Som med de fleste sportsutstyr, er det første å vite hva du vil bruke det til for å avgjøre hvilken som passer best. Samtidig er det noen hovedtyper av brett - surf SUP-brett, allround, flatwater (touring) og race SUP. Utfra disse, er det flere variasjoner, for eksempel allround windsurf SUP brett eller Yoga brett som i utgangspunktet er en bredere og lengre versjon av allround brett.

 • Surf SUP-brettene er normalt kortere, smalere i nesen og halen og har flere rocker (en kurve på nesen og halen av brettet) enn de andre typer brett. Dette gjør brettet mer manøvrerbart, og derfor lettere å surfe bølger. Det betyr imidlertid også at disse SUP-brettene ofte er mindre stabile og vanskeligere på flatt vann.
 • Allroundbrett er generelt bredere, lengre og tykkere enn Surf SUPs. Som navnet påpeker, er disse platene perfekte for allround bruk og tillater nybegynnere å utforske de ulike aspektene av SUPing. De er stabile og enkle å glide på stille vann, men har også en anstendig rocker å bruke på bølgene. Hvis du er ute etter et førstegangs kjøp, er et allround brett et godt valg.
 • Stillevanns brett (eller også kjent som touring) er designet for padling i rolige farvann, uten bølger. Men du kan også bruke dem til padling på sjøen dersom forholdene er riktige. Deres konstruksjon er optimalisert til å kutte pent gjennom vannet og glir jevnere, alt på grunn av en skarpere nese og lengre dekk. De er store nok til at nybegynnere kan balansere, noe som gjør dem også egnet til en første kjøp hvis du ikke vil fange bølger.
 • Racebrett, på samme måte som stillevann brettene, men enda lenger og med en skarp nese, men smalere for å få fart raskt. Disse brettene er normalt ikke egnet for nybegynnere, da balansering på dem kan være veldig utfordrende.

2.Brett størrelse - lengde og volum

For å finne riktig størrelse brett, er de to sentrale faktorene volum og lengde. Volumet (i liter) viser brettets evne til å flyte med vekt på det og beregnes ut fra din egen vekt. Jo større volumet er, jo mer vekt kan brettet bære. Nybegynnere bør normalt se etter mer volum i brettene for å legge til stabilitet og oppdrift.

Regelen er i utgangspunktet at en liter volum fortrenger en liter vann, og henholdsvis skaper en kilo oppdrift. Det vil si at en liter brettvolum vil bære / løfte ett kilo av vekt. For nybegynnere anbefaler vi omtrent dobbelt så mange liter i forhold til vekten din. For eksempel bør en person som veier 88 kg, se etter et brett med volum ca. 176 liter.

Neste trinn er å bestemme lengden. Lengden (målt i fot og tommer - for eksempel 10'8 '' leses som 10 fot og 8 tommer) avhenger av hvilken type brett du har valgt (surfing, stillevann, allround, race) og vekten din. Lengre brett har fordelen av å være raskere og mer stabil mens kortere brett er mer manøvrerbare. Under alle omstendigheter må du imidlertid sørge for at det aktuelle brettet du har valgt passer for din vekt. Normalt har hvert produkt og produsent sine egne anbefalinger i forhold til vekt / lengde forholdet.

3. Oppblåsbare eller fast brett?

Når du kjøper et SUP-bord, har du også valg av enten et fast eller oppblåsbart brett. Faste brett er laget av ulike materialer, for eksempel skum, glassfiber, kevlar, tre og plast. Den vanligste konstruksjonen av faste brett er laget av skum, dekket av epoksy og glassfiber. Dette gjør dem litt mer skjøre i forhold til oppblåsbare SUP-brett.

Oppblåsbare SUP-brett er laget av PVC-plast med vevde fibre som forbinder bunnen og topplaget som kalles en drop-stitch konstruksjon. De er lettere å bære rundt og krever ikke mye lagringsplass, men er likevel ganske stive. Videre er inflatables (iSUP) svært slitesterkt i forhold til faste brett og perfekt for nybegynnere. Du kan se fordelene med begge i tabellen nedenfor.

4. Åren

Når vi snakker SUP, kan vi ikke hoppe over åren som en egen del av utstyret. Åren består av et håndtak, skaft og et blad. De viktigste tingene du bør vurdere når du velger åre, er høyden og størrelsen på bladet.

For å forstå lettere, kan du sammenligne den med et sykkelutstyr. Hvis du vil sykle lenger, velger du lavere gir som ikke er så tungt og gir deg momentet for å svinge. Mens, hvis du trenger å øke hastigheten, kommer du inn i høyere gir. Det føles tyngre, men gir deg den øyeblikkelige, kraftige framgangen. Det er det samme med SUP-bladene. Større blader gir kraftigere slag, som henholdsvis fortrenker mer vann og dermed gjør padlingen mer effektiv. De foretrekkes for å surfe bølger på SUP fordi de gir deg stabilitet og kraftige slag når du padler etter bølgen. Mindre blader er imidlertid bedre egnet for touring og allround SUP hvor du padler i lengre perioder. Mindre eller mellomstore blader er gode for nybegynnere, siden de ikke krever så mye styrke.

Høyden på åra er bestemt av den typen SUP du har valgt og din egen høyde. Åra skal alltid være høyere enn deg, og mengden tommer du legger til din egen høyde, avhenger av typen SUPing. For eksempel, hvis du vil surfe SUPing, kan du legge til ca 7 tommer. Men hvis du skal race, kan du legge opp til 11 tommer. Hvis du vil bruke brettet ditt for både surfing og stillevann, bør du enten kjøpe to årer eller en justerbar, spesielt hvis du vil dele ditt SUP-brett med familie og venner.

Som nevnt kan du enten få en fast åre som er bestemt for en bestemt type padling og normalt brukes av avanserte ryttere som er klare i sine preferanser. De justerbare årene kan enten komme som 2-delige eller 3-delige. Den vanligste er den 2-delige, mens de 3-delene brukes primært med oppblåsbare SUPs.

5. Finner

Til slutt kan finnene på SUP-brett justere de grunnleggende kjøregenskapene. Tommelfingerregelen ligner dette på brettet selv: større og bredere finner gir mer stabilitet, mens mindre øker manøvrerbarheten.

Finnerne er normalt flyttbare og enkle å bytte. De kommer også i ulike oppsett, men hovedtypene er:

 • Enkel finne - senker ikke farten på brettet ditt så mye mens du padler (på grunn av vekt og større friksjon med vannoverflaten). Dette oppsettet er bra for stille vann SUPing;
 • 3-finne oppsett eller også kjent som en thruster oppsett gir rett sporing på stillevann og samtidig god kontroll når du surfer. Alle tre finner er normalt nesten like store;
 • 2 + 1-oppsettet inkluderer også tre finner, men midtfinnen er større enn de to sidefinner. Dette oppsettet er foretrukket for surfe SUPing.

Oppblåsbare SUP-brett kan også ha noen av de ovennevnte finne konfigurasjonene. Den eneste forskjellen er at de bruker enten avtagbare semi-rigid finner eller fleksibel gummi finner som er festet til brettet. Du kan også ri oppblåsbare uten finner hvis du vil følge en elv med små stryk og grunt vann.

Så for å oppsummere, er de generelle tingene du bør vurdere før du kjøper SUP-brettet ditt:

 • Den type SUPing du har til hensikt å øve;
 • Brettets størrelse i forhold til volum og lengde;
 • Vurdere om du vil ha et oppblåsbart eller fast brett;
 • Velg riktig åre og finne oppsett
SkatePro