Jul
Bestill innen 16. des.  -  Les mer
×
Meny

Hjul - forstå begrepene

De fleste hjul er laget av polyurethan, alle hjul til inlines har en standard tykkelse på 24 mm, dvs. hjulets tykkelse vil alltid passe, når du skal bytte hjul.
Det som kjennetegner hjul er diameter, durometer, rebound, veigreb, profil og levetid, kjernen og vekt. En detaljert gjennomgang av disse begreper finner du i denne guide.

Diameter

Hjulets diameter er angitt i milimeter (mm). Som regel kan dette tall avleses direkte på hjulet, eller enkelt måles. Hjulets diameter har betydning for accelerasjonsevne kontra hastighet og styre-egenskaper kontra rettningsstabilitet. Diameteren for forskjellige hjultyper og deres egenskaper fremgår av figuren her:

  • Bedre akselerasjon vs. Høyere hastighet
  • Større kontroll vs. Større rettningsstabilitet

Durometer

Begrepet står for den relative hardheten av hjulet, og er angitt med et A-tall. 100A svarer til meget hard plastikk, og 0A er så mykt at det ikke er noe motstand.
Hjulets hardhet betyr noe for dets støtabsorberende evne og veigreb. Men også levetid og hastighet er påvirket. Durometeren av forskjellige typer hjul og egenskapene fremgår her:

  • Bedre veigrep vs. Lengre levetid
  • Lavere kroppsvekt vs. Høyere kroppsvekt
  • God støtabsorbering vs. Høyere hastighet

Rebound

En av de viktigste faktorer for hvor raskt man kan kjøre. Rebounden er et uttrykk for hvor mye kraft du blir dyttet frem med hver gang du tar et skøytespark (man kan også kalle det hoppeball-effekten). Desverre er rebound faktoren aldri opplyst for hjul, og henger også nøye sammen med hjulets materiale. En høy rebound er noe av det som kjennetegner de dyrere kvalitetshjul.

Veigrep

Veigrepet er avgjørende spesielt innen speed og hockey, hvor det er viktig å ha et godt veigrep, så du står fast i svingene. Veigrepet henger sammen med hjulets materiale og durometer. Men også typen av underlag (asfalt, bane, innendørs, vått/fuktig underlag) er serdeles avgjørende, og erfarne riders har forskjellige hjul med godt veigrep med til de forskjellige underlag.

Profil

Med hjulets profil menes formen av hjulets tverrsnitt. En spiss profil gir lite veikontakt og høyere hastighet, mens en bred profil gir mye veikontakt og mer kontroll. Se forskjellen på de forskjellige typer hjul her.

  • Aggressive - Hockey - Fitness - Speed
  • Flat profil - Avrundet profil - Spiss profil
  • Mer kontroll - Høyere hastighet

Levetid

Hjulenes levetid henger naturligvis sammen med hvor hardt hjulet er (hjulets durometer), men er i enda høyere grad avhengig av polyurethan-kvaliteten, altså det gummi som sitter på hjulet. Spesielt til seriøst hockey bruk er det viktig at polyurethanen har en god kvalitet, da du ellers risikerer å slite ut hjulene dine på få timer.

Kjernen

Felgen for hjulet kalles kjernen (eller hub). Kjernen sitter midt i hjulet og holder kulelagerne på plass. Materialet er hard plast eller aluminium, og for beste yteevene skal kjernen være sterk og let. Det finnes forskjellige typer av kjerner, som adskiller seg i vekt og stabilitet.
Solid core er massive inni og holder derfor i lang tid. Spoked core gjør hjulet myet lettere, men også mindre kraftig. Hollow core gjør hjulet lettere samt litt sterkere. (Dog ikke så sterkt som solid core.)

Vekt

Vekten av hjulene er også avgjørende for hvor raskt du kan kjøre. En lavere vekt gjør at det skal mindre kraft til for å rotere hjulene.

Produkter

SkatePro
Persondatapolitikk Informasjonskapsler Handelsbetingelser