Jul
Bestill innen 16. des.  -  Les mer
×
Meny

Kjøp av Skateboard for Mellomnivå

I denne guiden skal vi fokusere på trikseorienterte skateboards for skating i gater, skateparker eller bassenger. Men hvis du leter etter et skateboard for cruising eller som et alternativ for pendling og transport, ta da en titt på våre andre guider for Cruiser Skateboards eller Longboards.

Hvis du har drevet med skating en stund, er det helt naturlig at jo mer avanserte triks du gjør - desto mer juling får ditt skateboard. Og det er da du vet at det er på tide med et slitesterkt skateboard av høy kvalitet som kan takle all denne julingen. I skateboardverdenen går kvaliteten på brettet og prislappen hånd i hånd - så jo mer du investerer i ditt skateboard, desto høyere kvalitet får du når det gjelder; deck, trucks, hjul - samt andre komponenter som forlenger brettets levetid og ytelsen.

Ja, når du har tatt steget opp til mellomnivå, da er det absolutt nødvendig med et sterkt og pålitelig skateboard - eller eventuelt oppgradere med nye komponenter. Et interessant alternativ kan være å skreddersy og bygge ditt eget custom skateboard.

Så hva kan du finne i denne guiden?

I denne guiden vil du lære om skateboard-disipliner som gate, park, vertikalt eller basseng (street, park, vert, bowl) og finne ut hva som egentlig er det ideelle setup for disse ulike kjørestilene.
Her vil du også kunne finne nyttige tips om hvordan du velger riktig størrelse basert på din skostørrelse, samt gjør best mulig valg mht. personvekt og foretrukne kjørestil.

Denne guiden tar også opp temaet for deg som er interessert i å skreddersy og bygge ditt eget custom skateboard - og sammenligner det med å kjøpe et komplett skateboard slik at du kan ta best mulig avgjørelse for deg og dine preferanser.

Til slutt vil vi også forklare litt nærmere de ulike komponentene på et skateboard som f.eks. deck, trucks, hjul, kulelager etc. - og hvordan disse påvirker ytelsen generelt sett på brettet ditt. Dette vil gi deg en god innsikt i å velge det riktige brettet for nettopp deg.

Disipliner innen skateboarding

Selv om det er forskjellige skateboard-disipliner der ute, er det ikke slik at mesteparten holder seg til bare 1 - tvert imot, de aller fleste driver litt med alle sammen. Derfor trenger du ikke nødvendigvis et ulik skateboard for hver eneste kjørestil som finnes, men når det er sagt - det er smart å vite hvilken disiplin man kommer til å drive aller mest med, og så gå for et matchende skateboard til dette valget

Park OG Street

Enten du planlegger skating i skateparken eller i gata, vil triksene være mer eller mindre ganske så like begge plasser. Selv om selvsagt hindringene ser noe annerledes ut i skateparken sammenlignet med hva man har i gatene, er skateparker faktisk bygget for å etterligne gatene. Du vil finne funboxes, half-pipes, rails, og andre hindringer som lar deg utføre de samme triksene du vil gjøre i gatene på benker, fortauskanter, vegger og rekkverk. Mest sannsynligvis, hvis du skater i gatene - skater du også i parken.

Velge skateboard for park eller street:

Enten du driver med park eller street, må du i begge tilfeller definitivt forsikre deg om at du har riktig størrelse på ditt deck. Sammenlignet med andre disipliner som vertikalt (vert), er brettets deck vanligvis smalere - noe som gjør det svært responsivt, manøvrerbart og enklere mht. flips.
Senere i guiden går vi inn på hvordan man velger riktig størrelse.

Når du velger et skateboard til parken eller gaten, må du også tenke over terrenget du skal skate i - dette er nemlig viktig med valg av hjul. Skateboardhjul under denne kategorien kan variere mellom 50 - 56 mm i diameter og
ca. 95 - 100A hjulhardhet. Ethvert hjul innenfor dette området vil være meget passende, men hvis du fortsatt er i tvil, kan følgende informasjon bidra til å hjelpe deg med beslutningen din.
For veldig smooth underlag, som i skateparken, kan de svært harde skateboardhjulene fort ende opp med å skil, derfor vil det være smartere å velge hjul fra den mykere kategorien for bedre grep.

Men hvis du heller skater mest på gaten, da kan du fort støte på tøft underlag.
I gatene er det ikke uønskede slides som er nødvendigvis problemet, men for en bedre skateopplevelse - vil mykere hjul definitivt være å anbefale. Som en street-skater vil hjul av mindre størrelse øke smidighet. Når det er sagt, hvis underlaget er veldig røft, vil et sett med større hjul kunne rulle over småsteinene og sprekker - og det vil komme godt med hvis man vil unngå knall og fall.

Klikk her for å kjøpe et: Komplett Skateboard

Vert OG Bowl

Vert, også kjent som 'transition', involverer hovedsakelig skating på vert-ramper og mega-ramper. Nøkkelfaktoren her er å få best mulig fart og stabilitet ved drop-ins. Når det er sagt, adgang til de virkelig store rampene, er ganske vanskelig - og derfor er dette en disiplin som stadig blir mer sjelden der ute.

Bowl, som navnet avslører på engelsk, innebærer skating i skatebollen / bassenget. Dette er veldig forskjellig fra vert. Når du driver med vert-skating, er det om å gjør å skate opp og ned for å komme høyere og høyere. Men i bassenget er det som om du 'surfer' - altså du skifter retning hele tiden. Så kjørestilen er ganske så annerledes, og dermed er også brettets setup annerledes.

Velge skateboard for vert eller bowl:

Enten du skater i bassenget (bowl) eller vertikalt (vert), trenger du er bredere deck sammenlignet med street eller park. Dette fordi et bredere deck gir deg bedre balanse på toppen av at brettet også vil gi deg mer stabilitet under fart.

Men du kan fortsatt bruke ditt vanlige skateboard for bruk i bassenget (bowl), det er ikke det vi sier - hva vi sier er at det definitivt er en fordel å bruke et bredere deck. Men et bredere deck få du en større overflate å stå på og bedre stabilitet. Det er forøvrig også snakk om små forskjeller på ca 0,25 tommer (0,63 cm), sammenlignet med med anbefalt størrelse for street deck (se våre størrelsesguide). Vanligvis vil bredden på brettets deck for vert og bowl ligge på rundt 8.5" - 9" tommer (21,59 - 22,86 cm).

For valg av Hjul til vert og bowl, handler det hele om preferanse, hva som fungerer for deg - fungerer ikke nødvendigvis for andre. Dette er også noe man rett og slett må finne ut fra erfaring.
Når det gjelder f.eks. bowl (basseng), går noen skatere for ganske små hjul for å forhindre hakkete hjulbitt. Andre foretrekker større hjul fordi disse krever mindre innsats for å presse seg opp i fart. Når man skatere i bassenget, vil man gjerne helst spare så mye på kreftene som overhodet mulig, ettersom dette er en disiplin man kjenner på kondisen. Mykt hjul vil gi altfor mye grep og altfor mye friksjon - noe som vil redusere farten du jobber for. Derfor bør du ideelt sett ha hjul med en hjulhardhet på mellom 97A og 99A.
Når det gjelder vertikal (vert) skating, trenger du definitivt den nødvendige hastigheten som hjul på mellom ca 56 mm og 58 mm gir deg. Du vil også unngå hjul med grep som senker deg. Derfor vil hjul med en hjulhardhet på 98A og høyere være best.

Klikk her for å kjøpe et: Komplett Skateboard

Velg riktig størrelse

Når det gjelder å velge riktig størrelse, må du sørge for at bredden på brettets deck er bred nok for føttene dine ettersom dette vil gjøre det lettere for deg å styre. Hvilken størrelse du må gå for vil selvsagt avhenge av skostørrelsen din, noe du kan få en grei oversikt av nedenfor her. Hvis du går for et deck som altfor smalt, vil brettet føles ustabilt - og hvis du velger et deck som er altfor bredt, vil responsen være såpass dårlig at det bli vanskelig å manøvrere brettet.

Som en tommelfingerregel, hvis du f.eks. bruker EU 45 eller høyere i skostørrelse, må du velge et deck som er minst 8"-tommer bredt (20,32 cm) - ellers kan det bli ganske så vanskelig for deg å lande ordentlig ved triksing.

Skateboard
(Bredde)
Anbefalt
alder
Skostørrelse US Skostørrelse UK Skostørrelse EU
6.5" 3 - 5 6C - 11C 5Y - 10Y 23 - 28
6.75" 3 - 5 7C - 11C 6Y - 10Y 24 - 28
6.825" 4 - 6 9C - 12C 8Y - 11Y 26 - 30
7.0" 5 - 7 10C - 1 9Y - 12Y 28 - 32
7.125" 6 - 8 11C - 2 10Y - 1 29 - 33
7.25" 7 - 9 12C - 3 11Y - 2 30 - 34
7.375" 8 - 10 13C - 4 12Y - 3 31 - 35
7.5" 9 - 11 1 - 6 13Y - 5 32 - 38
7.625" 10 - 12 2 - 7 1 - 6 33 - 39
7.75" 12 - 14 4 - 9 3 - 8 35 - 42
7.875" 12 - 14 4 - 9 3 - 8 35 - 42
8"
& Opp
14
& Opp
9
& Opp
8
& Up
42
& Opp

Vekt og kjørestil kan være sekundære faktorer mht. størrelsen på brettet du bør anskaffe deg.
Hvis du veier mer enn en gjennomsnittlig person, bør du nok kanskje helst dimensjonere opp med 0,25-tommer (0,63 cm). Hvis du veier rundt 100 kg, bør ikke bredden på ditt deck være mindre enn 8.5"-tommer (21.59 cm), uansett hva anbefalte forslag basert på skostørrelsen oppgir.
Foruten vekten din, er det absolutt kvalifisert å vurdere et bredere deck
(ca. 0,25 tommer) hvis du vil gjøre vert eller bowl, fordi dette vil gi deg bedre stabilitet. Så decks som er 8.5" - 9" tommer (21,59 cm - 22,86) brede brukes vanligvis av ryttere på rampene, da disse er lette å lande med.

Komplett Skateboard vs Custom Skateboard

Skal du velge et Komplett Skateboard eller et Custom Skateboard? Hvis du har drevet med skating en stund nå, vil begge disse alternativene være aktuelle for deg. Men, hvis du ikke har så mye erfaring enda, da er er nok et komplett skateboard det beste valget for deg på dette tidspunktet.

Det er mange komplette skateboards av god kvalitet og tøff grafikk der ute å velge mellom. Komplette skateboards vil vanligvis være et mer billig alternativ enn å bygge et custom skateboard fra bunnen av - da dette innebærer kjøp av mange enkeltkomponenter. Et komplett skateboard er også et veldig praktisk valg. Du trenger ikke å bekymre deg for å velge de riktige komponentene som passer sammen eller ha erfaring med å montere sammen et skateboard. Alt du trenger å gjøre er å velge riktig type skateboard for din foretrukne kjørestil, og din riktig størrelse - og så er ditt komplette skatboard i havn og klar for bruk rett fra boksen.
Det fine med dette er at du også alltid kan oppgradere brettet ditt senere med nye komponenter, som f.eks. nye trucks.

Komplette skateboards har vanligvis et standard setup, men det kan også være noen ulikheter i komponenter som hjulstørrelse og materiale brukt på deck.

Tips! Oppgrader ditt skateboard med nye trucks eller hjul:
Du kan også skaffe deg et komplett skateboard og bare kjøpe nye trucks eller hjul - hvis det hovedsakelig er alt av personlig skreddersying du er ute etter. Komplette skateboards har god kvalitet på sine decks, så å beholde brettets deck og heller bare oppgradere med komponenter er nok det smarteste her i så fall.

Hvis du er skater med erfaring som bygger ditt eget setup, da er er Custom Skateboards veien å gå for deg.
Fordelen med å bygge ditt eget skateboard er at du selv får velge alle komponentene separat - for å så skreddersy ditt setup nøyaktig etter dine egne preferanser og foretrukne kjørestil. Kanskje du ønsker du høyere trucks for bedre manøvrerbarhet eller større hjul for mer fart, det er uansett helt opp til deg.

Vi har et program; Bygg Ditt Eget Skateboard - og dette er midt i blinken for deg som er ute etter et custom skateboard. Dette programmet forsikrer deg nemlig om at alle komponenter som velges, faktisk passer sammen - og du får sett hvordan det ferdige resultatet blir. Når du bygger ditt skateboard via dette programmet, blir ditt skateboard montert sammen i vårt verkstad - av våre eksperter. Gratis godbiter og en kupong følger med, forresten!

Hvis du er en som bygger eller oppgraderer ditt skateboard, har vi laget et par guider til deg her som kan hjelpe deg med avgjørelser som skal tas mht. valg av de ulike komponentene.

Guide til Skateboard Decks

Guide til Skateboard Trucks

Guide til Skateboard Hjul

Hvis du ønsker å montere sammen brettet ditt selv, men har aldri gjort det før - da kan vi anbefale følgende guide med instruksjonsvideo: Hvordan Man Bygger Et Skateboard.

Skateboard Decks

Deck på skateboards er noe som absolutt ikke kan undervurderes. Et slitesterkt deck er definitivt noe man vil ha på sitt setup, man vil jo ha et deck som man kan stole på og ha en godfølelse med.
Vi anbefaler å velge et deck fra kanadisk lønnetre. Dette er høykvalitets tremateriale som tåler ekstrem bruk og juling - uten at det brekker eller deformeres, og er typisk for decks av god kvalitet.
Kinesisk lønnetre derimot, ville være mer egnet for nybegynnere eller barn.

Med mindre ditt valgte skateboard er ment for nybegynnere, vil brettets deck være laget fra en 7-lags konstruksjon som er synlig sett fra siden decket, noe som forsikrer god styrke og holdbarhet.

Når det gjelder formen på brettets deck, er den mest brukte og velkjente i årevis; Twin-Tip, også kjent som "popsicle" -formen (ispinneform). Takket være hevet nose og tail, er switch en enkel sak. Det er den mest allsidige formen som brukes til alle typer disipliner vi har nevnt, fra street til vert - valget videre ligger i hvor bredt eller hvor smalt man ønsker brettets deck. Bredere deck gir bedre stabilitet, derfor brukes disse vanligvis til vert eller bowl - der hvor man trenger en veldig god balanse under fart. Smalere decks vil derimot være mer smidige og responsive. Derfor foretrekkes disse av skatere som driver med street og park som disiplin. Smalere decks er også en favoritt for triks på flat mark, som f.eks. ollies eller kickflips.

For mer informasjon om om decks til skateboards, inkludert andre mindre vanlige former for decks, kan du lese vår Guide til Skateboard Decks.

Se vårt brede utvalg av Decks til Skateboards

Skateboard Trucks

Komplette skateboards kommer vanligvis med standard trucks, men skateboards av høyere kvalitet kommer da også vanligvis med trucks av høyere kvalitet. Når man kjøper trucks, er det smart å helst gå for velkjente merker, da disse vanligvis er mer fleksible og har bedre kvalitet. Velkjente merker er også vanligvis mer slitesterke, kalibrerte og fleksible. Dette gjør det enklere å styre ditt skateboard mer presist.

Hvis du bygger ditt eget skateboard og planlegger å kjøpe trucks separat, anbefaler vi deg å lese vår Skateboard Trucks Guide. Trucks kan komme i en rekke ulike størrelser og høyder, så det er viktig å vite hvilke trucks som passer best for ditt brett og din kjørestil.

Klikk her for å kjøpe: Skateboard Trucks

Skateboard wheels

Skateboardhjul er ikke alle like. Et komplett skateboard kan komme med forskjellige hjulstørrelser og hardheter som kan ha en betydelig innvirkning på kjøreopplevelsen din.

HJULSTØRRELSE

Hjulets diameter (hjulstørrelse) påvirker hastighet og manøvrerbarhet. Komplette skateboards for triksing kommer vanligvis med en hjuldiameter på rundt 54 mm, som er en veldig god og allsidig hjulstørrelse.

Generelt sett er dette tilfelle:

  • Større hjul sørger for høyere fart, men mindre manøvrerbarhet
  • Mindre hjul sørger for mindre fart, men bedre manøvrerbarhet

HjULHARDHET

Durometerskalaen er hva som brukes til å måle hardheten på hjulene, noe som har mye å si for hva slags grep du får, veivibrasjoner ved fart, og t.o.m. levetiden. Skateboards formålsalget for triksing fås som regel med en hjulhardhet på mellom 90A til 100A+, og jo høyere nummeret er - desto større hardhet på hjulet.

Generelt sett er dette tilfelle:

  • Større hjulhardhet vil tilby høyere fart og lengre levetid, men mindre grep og mindre absorbsjon av veivibrasjoner
  • Mindre hjulhardhet levere bedre demping mot veivibrasjoner samt grep, men mindre fart og levetid

Les vår utvidet Guide til kjøp av Skateboard Hjul da denne er midt i blinken for deg som skal skreddersy ditt custom skareboard og ønsker mer informasjon.

Se vårt brede utvalg av Skateboard Hjul

Kulelager

Når det gjelder kulelager, kommer noen skateboards med lavere presisjon enn andre. Presisjon måles på en ABEC-skala. Jo høyere nummeret er, desto mer smooth og raskt vil de vanligvis rulle. Når det er sagt, er det ikke alltid så smart å anskaffe seg de raskeste kulelagerne der ut. Raskere kulelagere kan være dyrere i pris, og hvis du skal drive med mye teknisk triksing, trenger du ikke dette nødvendigvis.

Hvis du skal gi brettet juling i gata, da anbefaler vi å velge kulelagere i området av ABEC 3 - 5. Men når det er sagt, er transition en plan, da vil raskere kulelagere i området 7 - 9 være bedre.

Klikk her for å kjøpe et: Skateboard Kulelager

Produkter

SkatePro
Persondatapolitikk Informasjonskapsler Handelsbetingelser