×
Meny

Guide til kjøp av speed skates

For at sikre dine speed skate best mulig ytelse bør du være særligt oppmerksom på hjulstørrelsen og det miljøet du vil bruke dem i samt sørge for at støvelen sitter tett til din fot. Les denne guiden og lær hvilke forhold som kan påvirke dine speed rulleskøyters ytelseevner, slik at du blir i stand til at velge det helt riktige par – hvem vet, du ender kanskje med at skjære ned på viktige sekunder av din tid.

Se denne videon hvor vi gir deg et raskt overblik over, hva du bør vite innen du kjøper nye speed skates. (videoen er på engelsk)

Speed skates er optimalt for høy fart og lange distanser. Hovedfokuset ligger på ytelse ikke komfort, målet er å oppnå maksimum effekt for hvert spark du tar. Speed skate er ofte brukt i skøyteklubber, for konkurranser og som trenings skøyter med et ønske for høy fart.

I bunnen av denne guiden kan du også les om semi speed skates - en fusjon mellom speed skates og fitness inline skates.

Speed skate hjul – basert på størrelse og behov

Først og fremst bør du velge dine hjul basert på hjulstørrelsen og miljøet du tenker å bruke de i for og få mest mulig ut av de. Det finnes mange parametere som vind og temperatur som avgjør hva slags hjul som bør velges. Du kan f.eks finne hjul for fuktige miljøer, innendørs og utendørs bruk. Defor er det verdt tiden å nøye lese produktinformasjonen på hjemmesiden.

Generelt er speed rulleskøyte hjul karakterisert følgende:

  • Hjul størrelsen er typisk mellom 90-125mm, noe som gjør det enklere å oppretholde høy fart og mer stabile skøyter.
  • Profilen er smal, noe som reduserer friksjon og gjør det enklere å oppretholde et godt tempo.
  • Hjulets hardthet/durometer er i den høye enden av skalaen; 82-86A. Harde hjul skaper mindre friksjon og høyere fart. Husk og les produktbeskrivelsene på hjemmesiden, her vil du finne flere durometer skalaer.
  • Desto høyere pris, jo bedre kvalitet og ytelse.

Kulelager

Kulelager er lokalisert på insiden av hjulene og er veldig viktig når det kommer til rulle motstand til hjulet og med det evnen til å spinne. Det finnes forskjellige standarer for hvordan rullemotstanden kan måles. Hos oss i Skatepro oppgir vi normalt kulelager etter ABEC og ILQ måleskalaen. Felles for alle kulelager er at:

  • Høyere ABEC/ILW tall betyr mindre rullemotstand. Dette betyr at du enklere kan oppretholde farten og med det oppnå bedre rundetider.

ÅPNE KULELAGER - VEDLIKEHOLD DE GODT!

De fleste inline rulleskøyter kommer med åpne kulelager. Siden det er enklere for støv og møkk til å havne her, er det viktig at du vedlikholder dem, spesiellt hvis du skater igjennom vann,sand og grus.

Støvler

Støvlene til speed rulleskøyter er optimalisert for høy ytelse. Derfor er de designet med lettvekt og hvorfor de oftest ikke har bremser da disse vil være i veien. Ytligere er de designet med:

  • lav cuff for maksimal effekt av spark og teknikk.
  • Stive støvler for maksimal kraftoverføring.
  • Stram passform for bedre kontroll.

Generelt er støvlene framstillt av kvalitetsmatrialer - noen av kun karbon, som er ekstra stivt. Velger du støvler av karbon kan de varmeformes etter din fot, skulle dette være ønskelig.

Størrelse

Vi anbefaller følgende:

  • Velg samme størrelse som din skostørrelse. Støvlene skal sitte stramt slik at du får bedre kontroll.
  • Les størrelsesguiden på de respektive produktsider for å vite mer om den spesifikke modell.

Det er viktig å huske på at ytelse er overordnet når det kommer til størrelse - ikke komfort. Desto strammere støvlene sitter, desto mere kontroll får du, og med det får du mere ut av dine spark.

Frame/Rammen

Speed skates er gjennkjennelig ved å ha en lett frame og et lavt tyngdepunkt, noe som gir deg bedre kontroll til å trene på teknikker. Hjulbasen er lang for å gi bedre stabilitet ved høy fart. Noen rammer har plass til 4 hjul, andre har plass til 3. Med de fleste rammer kan du skreddersy ditt oppsett til dine egne preferanser ved å justere rammen i fronten og bakenden og deretter dreje den etter foten din. På enkelte merker er det også mulighet å montere pitch og stride kontroll, så du kan tilte rammen og så justere vinkelretningen for en skreddersydd kjørestil.

Sikkerhetsutstyr

Sikkerhetsutstyr til speed skates er ofte tynnere og lettere slik at du er sikret mere beveglighet og kan kjøre kjapt. Med de høye hastighetene speed skates har å by på, er det ekstra viktig at du benytter deg av sikkerhetsutstyr.

Semi speed skates- Fusjon av fart og trening

Hvis du ønsker fart men gjerne vil ha komfort og en bremse, da skal du velge semi speed rulleskøyter, dette er en hybrid mellom speed skates og fitness skates. De bevarer noen av komforten til fitness skates men har større hjul og kan oppnå høyere hastighet.

Støvelen kan være alt fra en typisk fitness støvel til en liten, kompakt og lett støvel som med speed skates.

Hjulene måler typisk 90-125mm og du har en bremse. Noen av modellene som er veldig like speed skates har muligens ikke bremser. I disse tilfeller er det mest sannsyneligvis muligheter for å kjøpe noen som passer modellen.

Ang. størrelse anbefaller vi at du velger en størrelse større enn din normale skostørrelse.

Sjekk ut våres brede utvalg av speed skates her

Hvis du fortsatt er i tvil eller har noen spørsmål, er du velkommen til å ta kontakt med oss.

Produkter

SkatePro