MENY

Hvilken type rulleskøyter skal jeg velge? | Guide til rulleskøyt

Denne guiden inneholder en rekke tips til å finne de helt riktige rulleskøyter. Den er basert på mange års erfaring og kan hjelpe deg med å finne noen rulleskøyter du blir glad for.

Du er også velkommen til å kontakte oss hvis du er i tvil om hvilken rulleskøyter som passer til ditt behov.

1. Inlines eller side-by-side?

Klassisk side-by-side rulleskøjteSide-by-side (retro rulleskøyter) er de klassiske rulleskøyter med 4 hjul som er plaseret ved siden av hverandre. Hjulene er festet på et oppheng som er bøyelig, og som minner om de "trucksene" som også kjennes fra skateboard. Inlines er et nyere design hvor hjulene sitter på en rett rekke. Inlines har typisk 2-5 hjul som er fastspendt i en skinne av plastikk eller metall.

Inlines er ofte enklere å balansere på, fordi du ikke like enkelt faller for- eller bakover. De ruller også bedre enn side-by-side, så du skal bruke mindre energi for å få fart på. Inlines er klart den mest populære typen rulleskøyte, og også den typen alle profesjonelle skatere, kjører på. Inlines har av samme grunn det største utvalget i løse deler og komplette rulleskøyter.

Side-by-side velges ofte av folk som har kjørt på side-by-side som barn. Det kan være et spørsmål om både smak og nostalgi, og kjørestilen er jo også litt annerledes. Små barn vil ofte ha det enklere ved å holde balansen på side-by-side, men det vil typisk være vanskeligere å få fart i de.

2. Finn den riktige størrelsen

Passformen er kanskje det viktigste når du kjøper en rulleskøyte. Skøyten skal sitte godt på dine føtter. Mange produsenter følger ikke 100% de normale skostørrelser. Hvis produktsiden for en rulleskøyte linker til en størrelsesguide, så anbefaler vi at du leser den først. Ellers skal du som tommelfingerregel velge en rulleskøyte i et nummer større enn din normale skostørrelse.

Når din rulleskøyte kommer fra SkatePro, anbefaler vi at du først prøver den innendørs så du evt. kan få den byttet. Er det noe som klemmer litt etter 1 min, så er det her støvlene gir gnagsår etter en ½ times kjøring. Stol på din fornemmelse. Du skal kunne bevege tærne litt. Går tærne imot eller kan du ikke bevege de, så overvei om du skal ha ½-1 nummer større. Kontakt oss hvis du er i tvil.

3. Støvler er forskjellige

Rulleskøjte støvleDe fleste rulleskøyter har høye støvler (kallet en "cuff"), som gir god ankelstøtte og stabilitet når du skater. Noen erfarne speed skatere velger lave støvler for å få bedre bevegelighet og lavere vekt.

Barn vokser fort, og derfor kan de raskt vokse ut av et par rulleskøyter. Mange rulleskøyter finnes nå i justerbare modeller, hvor støvlen helt enkelt kan utvides 3-4 størrelser. Justerbare rulleskøyter er nå kvalitetsmessig fullt på høyde med vanlige modeller. SkatePro anbefaler derfor justerbare rulleskøyter til barn.

Rulleskøyter har forskjellige lukkesystemer: Klikklås, tradisjonelt snørebånd eller quick-snørebånd. Det er ofte et spørsmål om smak og behag. Quick-snørebånd er som regel mye raskere å løsne og spenne. Klikklås er en mer stabil binding, den er rask og den spenner støvelen like mye hver gang (når du først har innstillet den).

4. Er skinnen viktig?

Rulleskøjte klingeAlle inline rulleskøyter har en skinne hvor hjulene er fastspendt. Skinner er typisk i plastikk eller aluminium. En myk skinne krever at du bruker mer energi for å komme fremover og kan gjøre rulleskøyten ustabil ved litt høyere hastigheter.

Aluminium skinner er typisk de stiveste, og veier du over 80 kg bør du nesten alltid velge en skinne i aluminium. Du skal dog være oppmerksom på de de billigste skinner i aluminum faktisk kan være mykeree enn gode plastikk skinner.

Aggressive rulleskøyter har ofte skinner i plastikk, fordi det gir mulighet for å lage tricks, f.eks. når man grinder på sine rulleskøyter.

5. Kulelager fra kjente merker

Rulleskøjte kuglelejeDe fleste kulelager har et "Abec"-tall. Det angir den presisjon et kulelager er laget med. Abec siger ikke noe om kvaliteten, så gå etter kulelager i kjente merker og sjekk evt. om de er laget av et ordentlig materiale. Velger du et par kvalitetsrulleskøjter kan du alltid regne med at kulelagerne er i orden.

Om kulelager kan man overordnet si:

  • Kvaliteten av lagerstål og kuler betyr alt for levetiden
  • Lukking og smøremiddel har betydning for hastighet

Hvis du vil vite mer om kulelager så les:
Kjøp av kulelager.

6. Har rulleskøytene gode hjul?

Rulleskøjte hjulDet finnes mange forskjellige typer hjul, og det er enkelt å bli forvirret. Er du interessert i fitness/speed, så gå etter hjul med en stor diameter. De gir høyere hastighet og har lengre levetid. Til hockey og aggressive er diameteren ikke så avgjørende. Hjul og kulelager er enkle å bytte ut, så kjøper du noe feil er det enkelt å gjøre om på.

Noen tips om hjul:

  • God veikontakt krever myke hjul laget i et godt materiale
  • Myke hjul slites ned raskt, spesielt hvis materialet er dårligt
  • Harde hjul holder ofte lengre men har også dårlig veigrep
  • Store og smale hjul er gode til høyere hastigheter

Hvis du vil vite mer om hjul så les:
Hjul - forstå begrepene

7. Rulleskøyter med bremser?

Rulleskøjte bremseSkatePro anbefaler at nybegynnere bruker rulleskøyter med bremse. Men det kan være upraktisk med en bremse, spesielt hvis du bruker dine rulleskøyter til speed, hockey eller aggressive. De fleste fitness skøyter har en bakbremse festet på.

Bremser slites med tiden, så kjøp dine rulleskøyter et sted hvor du også kan få en ny bremsekloss som passer til rulleskøyter. SkatePro selger nye bremser til de fleste rulleskøyter som har en bremse montert.

8. Husk sikkerhetsutstyr

Rulleskøjte hjelmDet er viktig å få noe ordentligt sikkerhetsutstyr med når du kjøper rulleskøyter. Du kan slå deg hvis du faller, og SkatePro anbefaler at du som minimum bruker hjelm og håndleddsbeskyttere.

Du er alltid velkommen til å kontakte oss hvis du har bruk for råd og veiledning. Vi hjelper gjerne.

Se vårt utvalg av rulleskøyter

Produkter

Populære produkter